Garmin Fenix 3

Преди година, когато мой спонсор за Ком-Емине станаха SAMSUNG и сложих на ръката си първия им модел смарт часовници си казах, е това е супер революция. Цветен дисплей, добра резолюция, връзка с телефона, управление на телефона от часовника, просто невероятно. Малко след като го поносих обаче установих, че е супер яко, но все пак не може да върши работата на GPS часовника, защото няма двете основни неща, които на мен ми трябват. GPS и колан за пулса. Тогава си помислих, колко ли ще е яко ако направят такъв GPS часовник. И това се случи не толкова дълго след това. GARMIN пуснаха Fenix 2. Естествено часовника не беше произведение на изкуството, но мен ми вършеше перфектна работа и най-якото беше, че можеше да се свързва с телефона.

От Fenix 2 впечатленията ми бяха супер, със една единствена забележка – резолюцията на дисплея. Но в случая това не беше важно, защото дисплея е черно бял, а важното беше, че ми предоставя нужните функции за качествено изпълнение на тренировките.

Малко след Нова Година излезе ревюто на Fenix 3. Аз съм човек, който обича всевъзможни джаджи свързани със спорта, а когато видях този часовни на картинка си казах това определено трябва да го имам възможно най-скоро. Не можех да повярвам какво са направили Garmin. Само преди година си представях какво ли ще е да направят „умен часовник“ с GPS и антена за пулс и Garmin вече го бяха сътворили. Но въпреки хубавите отзиви, графики и картинки типично по български си казах, а неее, око да види, ръка да пипне 🙂 И зачаках.

Преди около две седмици от Garmin  България ми се обадиха, че първия Fenix 3 е дошъл и искат да ми го дадат на мен, за да го тествам и да напиша впечатления преди да са го пуснали в продажба.

Garmin Fenix 3

В деня, в който го взех нямах никакво време да го разглеждам просто го сложих на ръката си и излязох да тренирам. Това което ми направи впечатление на пръв поглед бе дизайна. Много по-фин от този на предходния модел и дисплея е с много по-добра разделителна способност. Fenix 3 са запазили конфигурацията на копчетата и менюто, като цяло, като на Fenix 2 и се ориентирах много бързо кое, къде, какво. След, като приключих тренировката и запаметих файла, часовника започна да вибрира. Гледам, започна да ме „награждава“. Най-бърз 1км, 1 миля, 5 км 10км и т.н. Получих 5-6 награди и бях много доволен, колко му трябва на човек 🙂
Вечерта разгледах обстойно часовника и останах още по-впечатлен. Но мисля, че най-революционното нещо във Fenix 3 е дисплея. След, като си инсталирате Connect IQ на компютъра, може сами да правите ваш дизайн как да изглежда дисплея ви. Било то с аналогови стрелки, с цифри или с думи. Нотификациите от телефона се появяват в стилна и цветна графика. Наред с това, всичко останало е подобрено.

Наред с всичко това една функция ми направи страхотно впечатление. Докато бягам по равно или надолу ми показва скороста и изминалите км, но щом мина в изкачване и скоростта падне, автоматично започва да ми показва положителната сборна денивелация.

Когато имам важна среща и ми се налага да се облека в не спортен вид, съм много доволен, че мога да задържа часовника на ръката си, защото е подходящ за всякакъв вид облекло (е може би ако си облека смогинг тогава може и да си сложа Franck Muller-а, но това е друга тема на разговор 🙂 )

ТУК може да видите харектеристиките му.

А тук кратко видео.

Естествено всеки един GPS часовник би ви свършил работата, за която главно е предназначен, но ако искате да имате най-доброто, в момента определено това е Fenix 3.

Garmin Fenix 3

Пожелавам ви приятно бягане и много изминати километри 🙂