Днес ще си поговорим за маратонки за планинско бягане. Или по-точно за новия модел на Scarpa – Spin.

Занимавам се близо 20 години с бягане, свързано с бягане предимно в планината. Много добре си спомням началото, когато нямахме богатия избор от марки и модели и специализирани маратонки за планина, както е сега. Тогава на практика бягахме с каквото имаше. Не, че ни е пречило кой знае колко, дори и сега чувам коментари от сорта: е чак пък толкова да е важна маратонката, хайде да не се заблуждаваме… Да най-вероятно в повечето случай когато отидеш на разходка из планината, или близката гора, няма голямо значение с какво си обут, до момента в който не завали дъжд, сняг, няма кал и хлъзгав терен, няма участъци с множество камъни, които усещаш до един от прекалено тънката (неподходяща) подметка на маратонките, които бяха без значение. И когато след няколко такива подобни разходки или тренировки си успял и да изриташ няколко камъка или корена и получиш син нокът, клонящ към падащ, паднал си, така хубаво, няколко пъти поради това, че маратонката няма никакъв грайфер за мокър терен, започваш да се замисляш за това с какво ще отидеш да потичаш следващия път в планината.

За тези близо 20 години съм бягал с почти всички възможни марки маратонки. И вярвам, че човек може да намери по нещо за себе си в много от тях. Но лично за мен достигнах до извода, че са важни няколко неща.

  1. Подметка: Подметката трябва да има добро сцепление, както на сух така и на мокър терен. Да знам, че, като вляза на скорост в хлъзгав каменист терен няма да се подхлъзна на първата стъпка. Да има добър грайфер за кал. И нещо много важно, на което много държа аз е да е направена така, че да не усещам острите камъни под краката си, защото при едно дълго състезание или тренировка, може да си нанесеш неприятни травми. Също така при по-продължителни или брутални спускания, солидната подметка ти дава сигурността и комфорта да спускаш много по-смело.
  2. Комфорт: Разбирам, че дадената маратонка е подходяща за моя крак още в момента, в който я обуя. Обикновено с такива маратонки мога да избягам и състезание на първо обуване и ще знам, че няма да ми причинят щети по краката. Обичам подметката да е по-мека, което изморява краката ми по-малко при продължителни натоварвания. Не обичам равните подметки, просто не са за мен. Обичам „дроп“ между 4 и 6мм.
  3. Сигурност: Това тук си е чист бонус и много малко планински маратонки го предлагат. А какво имам предвид – допълнителен протектор за пръстите при евентуално изритване на предмети, обикновено камъни и корени, по време на бягане.
  4. Лекота: Обикновено една маратонка за да изпълни по-горните изисквания няма как да бъде много лека, но ако случайно успее да е под  280гр е много добре.

От няколко години бягам със Scarpa, а от тази година съм и техен атлет на глобално ниво. Scarpa имаха доста добри модели маратонки за планинско бягане, но лично на мен ми липсваше изцяло състезателна такъв. Мисля че със създаването на Scarpa Spin са уцелили точно в 10ката за състезателна маратонка за планинско бягане. Всичките неща, които по-горе изброих са до едно включени в новия модел. Маратонката тежи при това положение само 250гр (за 42ри номер). Също така е направена с много удобен вътрешен чорап, което ти дава допълнителна стабилност, има джобче за прибиране на връзките и идва с резервен брой анатомични стелки. От малко повече от месец бягам със Spin и съм изключително доволен.

Scarpa Spin Scarpa Spin

Ако и вашите изисквания за маратонка за планинско бягане се подобни на моите, ви препоръчвам да пробвате Scarpa Spin. А ако са ви така удобни както и на мен и започнете да бягате с тях, ви гарантирам, че ще останете много изненадани от здравината им.

Scarpa Spin

За много километри!