Подготвителния период за сезон 2017 почти приключи и първите сериозни стартове за годината са съвсем близо.

Сезон 2017

Доволен съм от общо подготвителния зимен период. Формата ми доста често варираше в големи граници, но предполагам това се дължеше на ските, които доста често използвах, като алтернативна тренировка поради лошите условия за бягане в България през зимата. Но твърдо мога да заявя, че карането на ски в дългосрочен план ми се отрази доста добре. Контузията която доста дълго влачих в единия ахилес отшумя напълно, което много ме радва. Успях да се опазя от тежки заболявания, което също е много голям плюс. Сега предстои още месец с малко по-различни и като цяло бързи тренировки, които надявам се ще ме „вкарат“ в добра форма за първото важно състезание на 2ри Май в Китай, което е и първи кръг от световната купа по скай рънинг.

До тогава имам няколко старта по ориентиране, един международен другата седмица в Италия и купа „Великден“ край Търговище организирана от моя клуб „Вариант 5“.

Тази година ще се фокусирам главно в световните серии по скай рънинг. И между другото ще участвам на всички стартове по oриентиране и планинско бягане в България, които пасват на програмата ми. Ако се чудите защо искам да участвам на толкова много стартове, отговора е, че за мен състезанията винаги са най-добрата тренировка, особено ако и конкуренцията на тях е на ниво.

2017 е малко по-различна в Скай Рънинг сериите. Стартовете в които аз участвам са известни като скай рънинг класик, от 8 на брой вече са 12 и за да имаш добри шансове за добро представяне в общото класиране, ти трябват минимум 6 резултата. В Скай Сериите има и още две дисциплини: Екстрийм и Ултра. От тази година има и общо класиране от 3-те дисциплини, като са ти необходими 3 скай класик, една ултра и един екстрийм. А състезанията на които аз се спрях са следните:

Classic

Yading Skyrun, 30 km, China 2.05
 
*Maratòn Alpina Zegama-Aizkorri, 42 km, Spain  28.05
 
Olympus Marathon, 45км Greece 24.06
 
Dolomites SkyRace, 22 km, Canazei, Italy 22.07
 
SkyRace Comapedrosa, 21 km, Andorra 30.07
 
*Skyrunning Extreme – 23 km, Limone sul Garda, Italy 14.10
 
 
Ultra
 
*The Rut 50K, Montana, USA 03.09
 
Extreme
 
*Tromsø SkyRace®, 53 km, Tromsø, Norway 05.08
Както може би някои от вас се досещат, нищо от това няма да е възможно без помощта на моите партньори, за което съм им много благодарен, че за поредна година са до мен.
XcoSports в лицето на магазините Basecamp  часовниците Polar, екшън камерите GoPro дрехите Patagonia и очилата Ryders.
Радостен съм, че след всичките промени във Vivacom те продължават работата си с мен, макар и не, като генерален спонсор. Много скоро очаквайте още серии от поредицата „красивата България“. Приготвили сме няколко много интересни дестинации.
Продължаваме съвместната си работа с Renault и доста интересен проект за 2017. Имам отговорната задача да тренирам отбора на Renault Passion Runners, който включва 4-ма души, които ще участват на всички стартове през годината от календара на клуб Бегач.
Благодарение на добрите ми резултати миналата година в скай рънинг сериите и помощта на XCoSport, изключително радостна новина за мен беше поканата на Scarpa да стана част от отбора им по планинско бягане. Така те се превръщат в мой 1-ви глобален партньор. За мен е наистина голяма чест да бъда част от семейството на Scarpa, като едно от нещата, което ще правим заедно е и разработването на нови модели маратонки за бягане.
Интересен проект предстои и с партньорите ми от Bryzossport, заедно с които разработваме линия дрехи за бягане, която ще излезе на пазара съвсем скоро.
Още есента обявих партньорството си с фирмата за горива Petrol. Рекламата с кадри от рекорда на Ком-Емине все още може да бъде видяна по телевизията.
Партньори в дрехите ми още са и Compressport , с които тази година сключих и договор на глобално ниво.
Клуба ми по ориентиране „Вариант 5“ Търговище е може би най-дългогодишния ми партньор. Подкрепата им тази година означава много за мен, за което съм им изключително благодарен.
Центъра за масажи и рехабилитация „FinaStyle“ и тази година ще ме възстановяват след всички тези дълги и тежки състезания. Без тяхната помощ, физически участието ми във всичките стартове даже ще е може би невъзможно.
И на финала само искам да споделя, че в края на месец Април ще бъде показан и новия филм за рекорда на „Ком-Емине“. След доста труд на целия екип, този проект е на финалната права, а резултата според мен е доста по-добър от очакванията. До няколко дни на страницата ми във фейсбук ще има и повече информация, къде и как ще бъде излъчен филма.
И за финал и понеже вече е пролет, с изключително хубаво време, подходящо за бягане, искам да завърша с мой любим цитат от любима книга.

 „Тичайте 20 минути и ще се почувствате добре. Тичайте още 20 минути и може да се изморите. Ако тичате още 3 часа, ще изпитате болка, но ако продължите напред, ще видите, чуете, помиришете и вкусите света така ясно, че предишния ви живот ще ви се стори безцветен.“ – Скот Юрек

Имайте цветен живот!