Видео тренировки за планинско бягане еп. 8

В 8-ми епизод от поредицата видеотренировки за планинското бягане си говорим за екипировката за бягане в планината.

Обикновено никога не съм бил твърде взискателен за екипировката като става въпрос за тренировки, може би винаги съм гледал да излизам с подходящите маратонки от гледна точка на топлина и грайфер спрямо условията за деня. Това го правя най-вече от гледна точка – превенция от контузии. Ако терена е мокър и кален, винаги гледам да имам грайфер достатъчно добър, ако терена е със сняг – крака ми да е достатъчно добре защитен от измръзване (в зависимост от продължителността на тренировката). Ако терена е заледен, да бягам с възможно най-новите си маратонки (Подметките на Scarpa са с достатъчно мека гума и когато тя сравнително нова, има сравнително добро сцепление на лед) или да използвам маратонки с доб шпайкове.

Когато обаче стане въпрос за състезание гледам да съм безкомпромисен от гледна точка на екипировки, защото особено в лоши условия тя може да повлияе дори и на класирането, когато се гони оптимален резултат. Маратонки (с подходящ грайфер за конкретния терен). Определено в последно време залагам на една идея по-тежката маратонка Scarpa Spin Infinity за почти всички бягания в планината включително и състезанията – 620гр за чифт и 4мм дроп, но точно тази по-тежка подметка ми дава изключително стабилен грип и комфорт да не усещам камъните и в най-тежките терени. Чорапи – в зависимост от условията, които биха ми предпазили краката по-дълго време от пришки. Къси гащи с достатъчно джобове по тях за да мога да държа максимално много неща за да са лесно достъпни. Тениска, лека и бързо-съхнеща материя. Раница за бягане – леснодостъпни джобове, да няма ципове и да е от материя, която може да се разтегля достатъчно за да побира и много и малко. Ветровка или мембрана спрямо условията и сезона. Шапка и ръкавици също според условията и сезона.

Следващата седмица е последния кръг от Българските серии по Скай Рънинг – Хайдушки Пътеки. Топлото и слънчево време сега се очертава да бъде избутано със студено и дъждовно. От сега прогнозата за състезателния ден на 1000м височина е за дъжд и прехвърчане на сняг (бая студено). Разликата от 20 градуса за една седмица ще бъде наистина шокова за за тялото ако човек не е подготвен с правилната екипировка и това наистина може да доведе до сериозно забавяне или фалиране. Не всеки път човек може да бъде в оптимална форма за даденото състезание, но всеки път може да бъде с точната екипировка от която да не загуби време.