Когато отида на тренировка и случайно съм си забравил част от екипировката (което доста често ми се случва), обикновено гледам да я изпълня независимо от това, как ще се чувствам. Какво имам в предвид? Ако съм си забравил връхна дреха обикновено бягам без нея. Да, доста по-студено е примерно през зимата, но това не ме е спирало. Ако съм си забравил чорапи, бягам бос в маратонките, ако съм си забравил тениска лятото, бягам гол.

За ходилата и маратонките

Единственото нещо може би което никога няма да направя е ако си забравя маратонките (което също ми се е случвало) да бягам бос… Да, може би това е една от най-важните части от екипировката на един бегач. Никога не съм правил компромис за това с какви маратонки бягам и се старая да избирам най-добрия модел за дадения тип терен. Когато бягам в парка, там няма кой знае какво да се сгреши при избора на маратонка, но за тренировка или състезание в планината това далеч не е така. Принципно съм от хората, които залагат на комфорта. Обикновено комфорта на една маратонка зависи от материала, от който е изработена и обикновено, колкото повече материал има, толкова по-удобно се чувстваш в обувките си, въпреки, че това директно се отразява на тежестта.

Естествено, при някои състезания тежестта на обувката е от много голямо значение, но в много малко случаи бих направил компромис с удобството заради лекотата. И една от главните причини е че бягайки с неудобни обувки автоматично се вдига шанса за контузия.

За да имам този богат избор от маратонки и обувки за бягане, през годините съм имал различни марки, спонсориращи ме. Това го пожелавам на всеки професионално занимаващ се с бягане атлет. Много пъти са ме питали, колко чифта маратонки съм скъсал, а отговора ми последните няколко години е, че вече не ги броя, а и не ме интересува, защото, като ги скъсам, просто ще си взема нови, защото това е последното нещо, което трябва да ме вълнува.

За първи път през спортната си кариера, благодарение на XCoSports, партньор ми става директно производител на обувки а не просто представител за България.

Scarpa е водещата компания за производство на туристически обувки и обувки за алпинизъм и в това напълно се убедих, след обиколката и изкачването на Мон Блан през 2015. Просто всеки втори човек носеше Scarpa. Виждайки това и учудено, поглеждайки към Димитър и задавайки му въпроса, как е възможно това и как в България не са толкова популярни отговора му беше: България не е Европа и Рила не е Алпите.

За ходилата и маратонките

От няколко години Scarpa започна да произвежда и маратонки за планинско бягане. Миналата година, когато поставих рекорда на Ком-Емине, бягах точно с такива и бях очарован от комфорта и сцеплението на мокро, която тази маратонка ми предостави. Тук трябва да отбележа, че подметките на Scarpa, включително и на маратонките, са Vibram, което обяснява и доброто им стоене върху мокър планински терен.

Тази година Scarpa излизат на пазара за планинско бягане с изцяло нова, колекция и четири нови продукта за бягане: Proton GTX, Proton, Neutron, Atom. Лично аз смятам да използвам всиките четери модела, като те естествено са подходящи за различни терени.

Може да разгледате моделите на Scarpa ето тук, а да си ги закупите в България ето от тук.

И накрая да обобщим, без значение с какви маратонки или екипировка бягате, то – бягането, трябва да ви носи удоволствие и свобода. Приятно и „безаварийно“ бягане.